poniedziałek, 30 czerwca 2014

KURCZAK W CYTRYNOWEJ MARYNACIE NA GRILLA


Kto chciałby odmienić troszkę menu na grilla ;polecam kurczaka z nutą cytryny.Niezwykle aromatyczny i oryginalny smak.Przepis pasuje zarówno do podudzi z kurczaka jak i fileta.Moja wersja to fileciki na patyku .polecam !

Składniki:
  • 12 podudzi z kurczaka lub 1 podwójny filet
Marynata cytrynowa:
  • 150 ml oliwy
  • 1 cebula
  • cytryna
  • natka pietruszki-pęczek
  • 2 -3 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Cebulę kroimy w cienkie pół  plasterki.Cytrynę sparzyć,skórkę zetrzeć na drobnej tarce,wycisnąć sok.Czosnek przecisnąć przez praskę.Natkę drobno posiekać.Wszystko wymieszać z oliwą,doprawić solą i pieprzem.Przygotowując wersję z filetem ,należy go pokroić w paski,zalać marynatą ,wymieszać,wstawić do lodówki na godzinę.Fileciki nadziewać na patyki do szaszłyków spiralnie.Piec na rozgrzanym grillu ,polewając pozostałą marynatą.


Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz