TARTA WIŚNIOWA Z BEZĄ
Pomysł na wykwintną tartę ;na bazie wiśni w syropie .Ciasto nie skomplikowane ,oryginalne,przepis autorski:
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 1/3 kostki masła
- 1/3 kostki margaryny
- 1/3 kostki smalcu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę wiśniową:
- 1 słoiczek wiśni drylowanych w syropie:
- 1 galaretka wiśniowa
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Ciasto:
Masło ,smalec i margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka i śmietanę,sól.Utrzeć.Dodać mąkę z proszkiem,wyrobić miękkie ciasto ,podzielić na 2 części;schłodzić.Jedną część wyłożyć formę,ponakłówać widelcem .Upiec w formie do tarty lub tortownicy ok 30-35 min w 180 st.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.Połączyć z wiśniami i syropem.Tężejącą wylać na wystudzony,upieczony spód.Wstawić do lodówki.
Drugą część ciasta wyłożyć na tą samą formę.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubić na kremową masę.Wyłożyć na ciasto.upiec ok 20-35 min w 180-200st.
Upieczoną bezę wyłożyć na galaretkę.
Galaretkę można posmarować warstwą kremu.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.Połączyć z wiśniami i syropem.Tężejącą wylać na wystudzony,upieczony spód.Wstawić do lodówki.
Drugą część ciasta wyłożyć na tą samą formę.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubić na kremową masę.Wyłożyć na ciasto.upiec ok 20-35 min w 180-200st.
Upieczoną bezę wyłożyć na galaretkę.
Galaretkę można posmarować warstwą kremu.
Komentarze
Prześlij komentarz