wtorek, 23 czerwca 2015

TARTA WIŚNIOWA Z BEZĄ

Pomysł na wykwintną tartę ;na bazie wiśni w syropie .Ciasto nie skomplikowane ,oryginalne,przepis autorski:

Składniki na ciasto:

  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 kostki smalcu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę wiśniową:
  • 1 słoiczek wiśni drylowanych w syropie:
  • 1 galaretka wiśniowa
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
Ciasto:
Masło ,smalec i margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka i śmietanę,sól.Utrzeć.Dodać mąkę z proszkiem,wyrobić miękkie  ciasto ,podzielić na 2 części;schłodzić.Jedną część wyłożyć formę,ponakłówać widelcem .Upiec w formie do tarty lub tortownicy ok 30-35 min w 180 st.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.Połączyć z wiśniami i syropem.Tężejącą wylać na wystudzony,upieczony spód.Wstawić do lodówki.
Drugą część ciasta wyłożyć na tą samą formę.Białka ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubić na kremową masę.Wyłożyć na ciasto.upiec ok 20-35 min w 180-200st.

Upieczoną bezę wyłożyć na galaretkę.
Galaretkę można posmarować warstwą kremu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz