KNEDLE ZE ŚLIWKAMI ;WĘGIERKAMI I ŚLIWKAMI BIAŁYMI
Nie ma sezonu śliwkowego u nas bez knedli ! w tym roku zrobiliśmy z węgierkami oraz wykorzystaliśmy także nowa odmianę śliwek o białym -żółtym kolorze;nie wiem jak się nazywa dokładnie ta odmiana ale smakują równie dobrze a nawet są jeszcze słodsze.Moje dzieci za nimi przepadają.Można zrobić knedle również z aromatycznymi mirabelkami !Podane z masełkiem cynamonowym lub śmietanką z cukrem smakują wybornie...uwielbiam !!
Śliwki myjemy,usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na części ,formujemy wałeczki ,kroimy na kawałki.Z każdego formujemy gruby placek ,na środek kładziemy połówkę lub całą śliwkę,zlepiamy w kulę.Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą ,osolona wodę i gotujemy do momentu ich wypłynięcia i zagotowania.
Składniki dla 4 osób:
- ok 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna do podsypania stolnicy
- ok 0,5-0,7 kg śliwek np węgierek,mirabelek,śliwek ''białych''
- sól
- masło w kostce ok 3 łyżki
- bułka tarta
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- śmietana gęsta 18% lub 30 %
- cukier do posypania
Śliwki myjemy,usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na części ,formujemy wałeczki ,kroimy na kawałki.Z każdego formujemy gruby placek ,na środek kładziemy połówkę lub całą śliwkę,zlepiamy w kulę.Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą ,osolona wodę i gotujemy do momentu ich wypłynięcia i zagotowania.
Masło klarujemy,dodając bułkę tartą i cynamon.Gorącym polewamy ugotowane,odcedzone knedle.Posypujemy cukrem.Druga wersja to polewane śmietanką i cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz