KNEDLE ZE ŚLIWKAMI ;WĘGIERKAMI I ŚLIWKAMI BIAŁYMI

Nie ma sezonu śliwkowego u nas bez knedli ! w tym roku zrobiliśmy z węgierkami oraz wykorzystaliśmy także nowa odmianę śliwek o białym -żółtym kolorze;nie wiem jak się nazywa dokładnie ta odmiana ale smakują równie dobrze a nawet są jeszcze słodsze.Moje dzieci za nimi przepadają.Można zrobić knedle również z aromatycznymi  mirabelkami !Podane z masełkiem cynamonowym lub śmietanką z cukrem smakują wybornie...uwielbiam !!

Składniki dla 4 osób:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • ok 0,5-0,7 kg śliwek np węgierek,mirabelek,śliwek ''białych''
  • sól
  • masło w kostce ok 3 łyżki
  • bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • śmietana  gęsta 18% lub 30 %
  • cukier do posypania
Ziemniaki obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Studzimy,następnie mielimy przez maszynkę.Stolnicę posypujemy mąką ,wykładamy zmielone ziemniaki,dodajemy jajko,mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Śliwki myjemy,usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na części ,formujemy wałeczki ,kroimy na kawałki.Z każdego formujemy gruby placek ,na środek kładziemy połówkę lub całą śliwkę,zlepiamy w kulę.Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą ,osolona wodę i gotujemy do momentu ich wypłynięcia i zagotowania.
Masło klarujemy,dodając bułkę tartą i cynamon.Gorącym polewamy ugotowane,odcedzone  knedle.Posypujemy cukrem.Druga wersja to polewane śmietanką i cukrem.







Komentarze

Popularne posty