FALE DUNAJU
Sezon na jabłka ,więc musi być i ciasto ''Fale Dunaju''...nie zapomniane ,uwielbiane od pokoleń,proste ucierane ,pyszne ciacho.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- cukier puder do posypania
- ok 4 jabłka
Jabłka obieramy,kroimy w ósemki.Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami na pulchną masę.Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem ,mieszamy drewnianą łyżką.Ubijamy pianę z białek ,dodajemy do ciasta ,delikatnie mieszając na jednolita masę.Połowę ciasta wykładamy na posmarowaną blaszkę ,do drugiej dodajemy kakao i mleko,mieszamy do połączenia składników.Ciasto ciemne wykładamy na jasne ,na wierzch układamy ósemki jabłek w rzędach,lekko dociskając.Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz