niedziela, 14 września 2014

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I MALINAMI

Ulubione ciasto blogerów i nie tylko;szybko zyskało uznanie każdego kto je zrobił i skosztował;) Ja postanowiłam je zmodyfikować i nieco ulepszyć ;) Dodam również ,że przepis ten jest podawany na małą blaszkę lub tortownicę o średnicy ok 25 cm .


Składniki na ciasto:

  • 200 g masła 
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 szklanki mąki
Składniki na piankę :
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie w proszku ;śmietankowe lub waniliowe
  • 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • ulubione owoce np. maliny ok 500 g

Masło,smalec,cukry  i żółtka utrzeć .Dodać mąkę przesianą z proszkiem,zagnieść miękkie ciasto.Podzielić je na 2 części: jedną większą i drugą mniejszą.Do większej dodać kakao i zagnieść.Oba kawałki zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku ok 20 min.Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,ubić na gładka ,kremowa masę.Stopniowo dodawać budynie ,ciągle ubijając wlewać olej cienką stróżką.Zmiksować do połączenia składników.Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wysmarowanej blaszki.Na ciasto wyłożyć ubitą pianę ,na pianę umyte owoce.Na maliny zetrzeć jasne ciasto.Piec w rozgrzanym do 180-200 stopni  piekarniku ok 35-40 min.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz