środa, 3 września 2014

KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY Z RYŻEM

Nie ma to jak własna kompozycja smaków .Świeże ,zdrowe warzywa ,soczysty ananas ,kurczak a wszystko  przyprawione według własnych upodobań; nie za słodko nie za słono...i tak właśnie możemy skosztować dania chińskiego po polsku i nie ma porównania do kupowanych sosów ze słoika.


Składniki dla 4 osób:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • fasolka szparagowa zielona- garść
  • 1 mała papryka
  • 4 pieczarki ( opcjonalnie )
  • ananas z puszki 5 plastrów lub świeży 
  • przyprawa curry 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • mąka pszenna ok 2-3 łyżki
Fileta z kurczaka kroimy w paseczki,obtaczamy w przyprawie curry i mące.Podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w pół krążki,paprykę w krótkie paski,cukinię w kostkę,fasolke w krótkie kawałki,pieczarki w pół plasterki,ananasa w trójkąty.Wszystko razem dodajemy do kurczaka,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.W 1/3 kubka rozprowadzamy 2 łyżki mąki z zimną wodą.Zagęszczamy sos.Doprowadzamy do wrzenia.doprawiamy pieprzem,sosem sojowym.Ryż gotujemy na sypko,podajemy polany sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz