USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU
Składniki na ciasto pierogowe: na uszka zrobić z 1/2 porcji składników:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-adnie-skleic-pierogi-pierogi-z.html
Składniki na farsz grzybowy:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-adnie-skleic-pierogi-pierogi-z.html
Składniki na farsz grzybowy:
- 40 dag grzybków suszonych
- 1 duża cebula
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz czarny mielony
Grzybki namoczyć,przełożyć do garnka ,zalać wodą i gotować do miękkości.Następnie odcedzić ,przestudzić i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Cebulę posiekać w drobną kostkę,przesmażyć na oliwie ,dodać grzybki ,doprawić solą,pieprzem ,przesmażyć kilka minut.Przestudzony farsz nakładać na wykrojone kieliszkiem kółeczka z ciasta.Zlepiać jak pieroga,zwijać na palcu i zlepiać końce ze sobą ,by powstało uszko.Tak przygotowane uszka można ułożyć na tacy i zamrozić .Następnie przełożyć do woreczka i w Wigilię wystarczy wyjąć z zamrażarki i ugotować.
PRZEPIS NA WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY:
Komentarze
Prześlij komentarz