niedziela, 7 grudnia 2014

USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU

Składniki na ciasto pierogowe: na uszka zrobić z 1/2 porcji składników:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-adnie-skleic-pierogi-pierogi-z.html

Składniki na farsz grzybowy:

  • 40 dag grzybków suszonych 
  • 1 duża cebula 
  • oliwa  lub olej 
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Grzybki namoczyć,przełożyć do garnka ,zalać wodą i gotować do miękkości.Następnie odcedzić ,przestudzić i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Cebulę posiekać w drobną kostkę,przesmażyć na oliwie ,dodać grzybki ,doprawić solą,pieprzem ,przesmażyć kilka minut.Przestudzony farsz nakładać na wykrojone kieliszkiem kółeczka z ciasta.Zlepiać jak pieroga,zwijać na palcu i zlepiać końce ze sobą ,by powstało uszko.Tak przygotowane uszka można ułożyć  na tacy i  zamrozić .Następnie przełożyć do woreczka i w Wigilię wystarczy wyjąć z zamrażarki  i ugotować.





PRZEPIS NA WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY: 


Pierogi na Wigilię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz