niedziela, 7 grudnia 2014

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

Składniki:
  • 5 buraków czerwonych
  • 3 suszone grzybki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • koncentrat barszczu czerwonego ''krakus''
  • sok z cytryny
  • pieprz ziarnisty 4 ziarenka
  • ziele angielskie 1 ziarenko
  • liść laurowy 1 szt
  • pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • zioła prowansalskie
Buraki obrać przekroić na pół ,zalać ok 3 l wody.Dodać obraną marchew i pietruszkę ,namoczone grzybki  i zagotować wywar.Cebulę obrać ,opalić na palniku gazowym ,by skórka się przypaliła z każdej strony i dodać do gotującego się wywaru.Następnie dodać liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty ,gotować 20 min i wyjąć z wywaru liść i ziele (dłuższe ich gotowanie spowoduje ,że uwolnią gorzkawy smak)Uzupełnić wyparowaną wodę do 3 litrów .Na końcu wlać koncentrat barszczu czerwonego ,zagotować.Doprawić do smaku sokiem z cytryny,pieprzem,wlać oliwę i 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich.

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń