niedziela, 17 maja 2015

GULASZOWA Z SUSZONYMI POMIDORKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Kolejny pomysł na zupę gulaszową ,dla odmiany wzbogaconą suszonymi pomidorkami i fasolką szparagową.Wyrazistości i oryginalności potrawie  dodaje również białe wino,którego wybór był strzałem w dziesiątkę;) .Pożywne danie jednogarnkowe,proste i szybkie do zrobienia.


Składniki  dla ok 4-6 osób;

  • ok 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1/2 pomidorów z puszki
  • 1/2  papryki czerwonej
  • garść fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • liść selera
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ( mieszanka przyprawowa w płatkach)
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • papryka czerwona w proszku słodka i ostra
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa
Mięso pokroić w kosteczkę ,oprószyć solą,pieprzem i papryką,.Podsmażyć na oliwie,następnie podlać gotowaną wodą i dusić do miękkości.Na drugiej  patelni rozgrzać 1 łyżkę  oliwy,dodać rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę.Podsmażyć ,następnie dodać pomidorki z puszki ,doprawić solą i smażyć kilka minut.Marchewkę ,pietruszkę i seler pokroić w słupki.paprykę w paseczki lub kostkę.Do pomidorków dodać włoszczyznę i liść selera,podlać ok 2 szklanki gotowanej wody.Dusić kilka minut.Następnie dodać przyprawę z suszonych pomidorków ,pieprz i  ok 150 ml wina i gotować ok 20 min. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy i  50 ml wina .dusić ,aż zgęstnie.Przełożyć do garnka dodać mięso i obgotowaną fasolkę szparagową pokrojoną w kawałki.

Potrawę można w trakcie gotowania uzupełnić wodą ,a na koniec zagęścić mąką.Posypać natką pietruszki.Podawać z makaronem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz