''CYCEK TEŚCIOWEJ '' WG ANASTAZJI
Ciasto o kontrowersyjnej nazwie i wyglądzie ;) ,lecz w rzeczywistości nie ma sobie nic do zarzucenia , bo jego smak sprawia ,że ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka;) nie zdążyłam zrobić zdjęć ... ;) Z racji ,że jest autorstwa Anastazji uda się każdemu! polecam!
Składniki na biszkopt ciemny:
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Ubić na puszysta masę.Dodać mąkę wymieszana z proszkiem i kakao i lekko wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia o rozm.25/36 cm.piec ok 30-40 min w 170-180 st.Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier-ubić.Dodać pozostałe składniki ;lekko wymieszać .Wyłożyć na blaszkę o tych samych rozmiarach.Piec ok 30-40 min w 170-180 st.
Masa;
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- 1 l mleka
- 1 kostka margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać do mleka,zagotować o odstawić na 30 min.Powstały ser odcedzić przez gęste sito.
Margarynę utrzeć z cukrem.Stopniowo dodawać uzyskany ser.
Do gotowej masy można dodać pokrojoną w kostkę galaretkę,owoce,bakalie lub czekoladę...
Dodatkowo;
- 1 duże op .okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki żółte
- rodzynki
Przełożenie placka:
biszkopt ciemny-masa-ciasto makowo-kokosowe-masa-biszkopt ciemny-cienko masy-biszkopty-na każdy biszkopt 1 rodzynka-tężejąca galaretka
Komentarze
Prześlij komentarz