GULASZOWA Z SUSZONYMI POMIDORKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Kolejny pomysł na zupę gulaszową ,dla odmiany wzbogaconą suszonymi pomidorkami i fasolką szparagową.Wyrazistości i oryginalności potrawie dodaje również białe wino,którego wybór był strzałem w dziesiątkę;) .Pożywne danie jednogarnkowe,proste i szybkie do zrobienia.
Składniki dla ok 4-6 osób;
Składniki dla ok 4-6 osób;
- ok 30 dag łopatki wieprzowej
- 1/2 pomidorów z puszki
- 1/2 papryki czerwonej
- garść fasolki szparagowej ( może być mrożona)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- liść selera
- 1 ząbek czosnku
- suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ( mieszanka przyprawowa w płatkach)
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- papryka czerwona w proszku słodka i ostra
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- oliwa
Mięso pokroić w kosteczkę ,oprószyć solą,pieprzem i papryką,.Podsmażyć na oliwie,następnie podlać gotowaną wodą i dusić do miękkości.Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy,dodać rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę.Podsmażyć ,następnie dodać pomidorki z puszki ,doprawić solą i smażyć kilka minut.Marchewkę ,pietruszkę i seler pokroić w słupki.paprykę w paseczki lub kostkę.Do pomidorków dodać włoszczyznę i liść selera,podlać ok 2 szklanki gotowanej wody.Dusić kilka minut.Następnie dodać przyprawę z suszonych pomidorków ,pieprz i ok 150 ml wina i gotować ok 20 min. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy i 50 ml wina .dusić ,aż zgęstnie.Przełożyć do garnka dodać mięso i obgotowaną fasolkę szparagową pokrojoną w kawałki.
Potrawę można w trakcie gotowania uzupełnić wodą ,a na koniec zagęścić mąką.Posypać natką pietruszki.Podawać z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz