''KARPATKA JEŻYNOWA ''-DWUKOLOROWA
Jedno z najpopularniejszych ciast ;ponadczasowe,oryginalne...Karpatka z jeżynami to doskonały pomysł na jej urozmaicenie i w smaku i w wyglądzie;
A inspiracje znalazłam tu:
fully-flavoured;azurowa karpatka
Składniki na ciasto znajdziesz tu klikając na link:
A inspiracje znalazłam tu:
fully-flavoured;azurowa karpatka
Składniki na ciasto znajdziesz tu klikając na link:
Składniki na krem z jeżynami:
- 1/2 kg jeżyn ( świeżych lub mrożonych )
- 1 szklanka (250 ml )mleka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 opakowania kremu ''Karpatka oryginalna''
- 2/3 kostki margaryny ''Palma '' ( z murzynkiem)
Jeżyny zasypać cukrem i zmiksować .Przetrzeć przez gęste sito.Połączyć z 1/2 szklanki mleka i zagotować.Drugą część mleka rozmieszać z kremem karpatkowym i wlać do gotujących się jeżyn.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.
Składniki na krem jasny:
- 1/2 opakowania kremu '' Karpatka oryginalna''
- 2/3 margaryny palma
- 1 szklanka ( 250 ml)mleka
1/2 szklanki mleka zagotować ,drugą część rozmieszać z kremem karpatkowym .Wlać do gotującego się mleka.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.
Krem jasny wyłożyć na 1 upieczony blat karpatkowy,następnie wyłożyć krem jeżynowy i przykryć drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.
Świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto z takim kremem jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńAle wzorcowa karpatka! Takich wysokich gór jeszcze nie widziałam! Krem przepyszny!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) zapraszam jeszcze na ''Karpatkę z galaretką'' :
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html