niedziela, 31 maja 2015

''KARPATKA JEŻYNOWA ''-DWUKOLOROWA

Jedno z najpopularniejszych ciast ;ponadczasowe,oryginalne...Karpatka z jeżynami to doskonały pomysł na jej urozmaicenie i w smaku i w wyglądzie;
A inspiracje znalazłam tu:
fully-flavoured;azurowa karpatka




Składniki na ciasto znajdziesz tu klikając na link:



Składniki na krem z jeżynami:

  • 1/2 kg jeżyn ( świeżych lub mrożonych )
  • 1 szklanka (250 ml )mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 opakowania kremu ''Karpatka oryginalna''
  • 2/3  kostki margaryny ''Palma '' ( z murzynkiem)
Jeżyny zasypać cukrem i zmiksować .Przetrzeć przez gęste sito.Połączyć z 1/2 szklanki mleka i zagotować.Drugą część mleka rozmieszać z kremem karpatkowym i wlać do gotujących się jeżyn.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.

Składniki na krem jasny:

  • 1/2 opakowania kremu '' Karpatka oryginalna''
  • 2/3 margaryny palma
  • 1 szklanka ( 250 ml)mleka 
1/2 szklanki mleka zagotować ,drugą część rozmieszać z kremem karpatkowym .Wlać do gotującego się mleka.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.

Krem jasny wyłożyć na 1 upieczony blat karpatkowy,następnie wyłożyć krem jeżynowy i przykryć drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.









Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe ciasto z takim kremem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wzorcowa karpatka! Takich wysokich gór jeszcze nie widziałam! Krem przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję ;) zapraszam jeszcze na ''Karpatkę z galaretką'' :
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

    OdpowiedzUsuń