piątek, 27 listopada 2015

''NALEWKA PIGWOWA GOSPODARSKA''

Kolejna nalewka z książki ''Wielka księga nalewek'' .Pigwa jest bardzo aromatyczna ,więc i nalewka powinna cudownie pachnieć...robię po raz pierwszy więc próbować będziemy dopiero za kwartał...

Składniki:

  • 1 kg krajowej pigwy
  • 1 L  45% wódki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4  L spirytusu
1 kg małej i stosunkowo kwaśnej pigwy  drobno pokroić.Włożyć do gąsiorka lub słoja.Wlać 1 L wódki.Postawić na 6 tygodni w słonecznym  miejscu.Po tym czasie nalewkę zlać do butelki .Dobrze zamknąć.Owoce zasypać 1/2 kg cukru.Wstrząsnąć energicznie.Postawić do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Co pewien czas wstrząsnąć.Kiedy powstanie sok zlać go z odlaną wcześniej nalewką.Wlać 1/4 L spirytusu.Wymieszać.Dobrze zamknąć ,postawić na 3 tygodnie.Zlać kiedy osad opadnie na dno.Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną.Rozlać do butelek .Dobrze zakorkować.



2 komentarze:

  1. Ja też czekam na swoją z niecierpliwością...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam do swojej jeszcze miodu ;gdyż była zbyt wytrawna ;teraz jest idealna;)Zapraszam;)

    OdpowiedzUsuń