poniedziałek, 2 listopada 2015

'PIERNIK NA HERBACIE''

Piernik często gości na naszym stole.Tym razem nowa wersja ;na herbacie.Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.Można upiec 3 placki osobno lub 1 i go przekroić.Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne; długo zachowuje swoją świeżość.Polecam wypróbować przepis szczególnie teraz w okresie przedświątecznym ;)


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka sztucznego miodu płynnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 1 szklanka zaparzonej bardzo mocnej herbaty
Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny ''palma '' (z murzynkiem)
Całe jajka ubić.Dodać cukier.Do ubitej masy dodać kolejno miód,olej ,wystudzoną herbatę.Ubić.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.Dodać do masy ,wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto podzielić na 3 równe części.Upiec osobno 3 placki  ok 20 minut w 180 st .
( można też upiec 1 placek i po upieczeniu przekroić,wtedy czas pieczenia będzie dłuższy) 

Krem:Odlać pół szklanki mleka ,rozmieszać w nim obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Dodać rozmieszane mąki,ugotować budyń.
Margarynę zmiksować ,dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń.
Przełożyć placki gotowym kremem.






Jesienne słodkości!

3 komentarze: