wtorek, 19 lipca 2016

''SERNIK NA ZIMNO JAGODOWY ''

Sezon na jagody w pełni więc musi być i taki serniczek  ; koniecznie z galaretką i na ciasteczkowym spodzie.Jagody świetnie się sprawdzają jako naturalny barwnik;do tego sernika można użyć również mrożonych owoców.

Składniki na średnią tortownicę;

  • 1000 g serka w wiaderku do serników
  • 5 -6 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30 dag jagód ( mogą być mrożone)
  • 2 galaretki o dowolnym kolorze
  • 1 duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych
  • 200 g masła w kostce 82 %
Masło roztopić i przestudzić.Dodać pokruszone na drobno herbatniki ,wymieszać  .Gotową masą wyłożyć dno tortownicy.Wstawić do lodówki.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.Przestudzić.Kilka łyżek jagód odłożyć do dekoracji .Resztę zmiksować .Ser zmiksować z cukrem,dodać ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę.Wymieszać .Masę podzielić na 2 części;jedną większą i mniejszą.Do większej dodać zmiksowane jagody.Wyłożyć na herbatniki.Wstawić do lodówki.Po kilku minutach dołożyć pozostałą masę białą.Wstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić,dodać odłożone owoce .Tężejącą wylać na sernik.




1 komentarz: