''KARKÓWKA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I SOSEM POMIDOROWYM'' -idealnie krucha
Chyba najlepsza wersja ulubionego mięsa mięsożerców;lepszej nie jadłam! Można się zakochać w smaku od pierwszego kęsa.Mięso dosłownie rozpływa się w ustach,a sosik ma oryginalny posmak pieczarek i pomidorów.Przepis gości już na wielu blogach ,więc i ja zapraszam;Polecam na każdą okazję!
Składniki:
Składniki:
- ok 1,5 kg karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- 3 cebule
- sól
- pieprz kolorowy
- odrobina papryki chili w proszku
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sos pomidorowy:
- 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 8 łyżek wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- ew.3 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroić w plastry oprószyć przyprawami i marynować przez kilka godzin lub na noc w lodówce.Następnie podsmażyć mięso na oliwie po 2 minuty z każdej strony .Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki ,cebulę w półkrążki.W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry mięsa.Na nie położyć pieczarki i cebulę.Wierzch polać przygotowanym sosem pomidorowym.Przykryć pokrywą i zapiekać ok 2 godz.w 180-200 st C.
Ależ smakowicie :D
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis skorzystam z niego http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń