''CIASTO KRÓWKOWE Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ'' wg S.Anastazji
Pyszne ,delikatne ciasto z mocnym akcentem masy krówkowej ;z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkich ciast.Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu;Przepis pochodzi z najnowszego kalendarza Siostry Anastazji na 2017 rok.Polecam
Składniki na ciasto biszkoptowe:
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę.(23/38 cm) i upiec w temp.180 st C przez ok 30 min.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Składniki na piankę cytrynową:
- 0,5 l śmietany kremówki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody,wymieszać ,wystudzić.Pozostawić by lekko stężała.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić ,pod koniec ubijania dodając cukier puder i tężejącą galaretkę.Całość dobrze wymieszać i podzielić na 3 części.
Dodatkowo:
- ok 35 dag herbatników kakaowych
- 1 puszka masy krówkowej
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe-1 część pianki cytrynowej-ułożyć na całej powierzchni warstwę herbatników-rozsmarować masę krówkową (wcześniej można masę krówkową wyłożyć do miseczki i rozgnieść widelcem ,wtedy będzie łątwiej się smarowała)-przykryć pozostałymi herbatnikami-wyłożyć drugą część pianki cytrynowej-biszkopt-wierzch udekorować pozostałą częścią pianki.(ja podzieliłam na 2 części ,a wierzch posypałam pudrem)
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Komentarze
Prześlij komentarz