''CIASTO KRÓWKOWE Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ'' wg S.Anastazji

Pyszne ,delikatne ciasto z mocnym akcentem masy krówkowej ;z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkich ciast.Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu;Przepis pochodzi z najnowszego kalendarza Siostry Anastazji na 2017 rok.Polecam

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku,na końcu mąkę  wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę.(23/38 cm) i upiec w temp.180 st C przez ok 30 min.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na piankę cytrynową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody,wymieszać ,wystudzić.Pozostawić by lekko stężała.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić ,pod koniec ubijania dodając cukier puder i tężejącą galaretkę.Całość dobrze wymieszać i podzielić na 3 części.

Dodatkowo:

  • ok 35 dag herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy krówkowej

Przełożenie ciasta:

Ciasto biszkoptowe-1 część pianki cytrynowej-ułożyć na całej powierzchni warstwę herbatników-rozsmarować masę krówkową (wcześniej można masę krówkową wyłożyć do miseczki i rozgnieść widelcem ,wtedy będzie łątwiej się smarowała)-przykryć pozostałymi herbatnikami-wyłożyć drugą część pianki cytrynowej-biszkopt-wierzch udekorować pozostałą częścią pianki.(ja podzieliłam na 2 części ,a wierzch posypałam pudrem)
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień


 


Komentarze

Popularne posty