''PASZTET Z KRÓLIKA Z WIŚNIAMI''
Pomysł na pasztet z dodatkiem wiśni okazał się strzałem w dziesiątkę.Polecam;
Składniki:
Składniki:
- mięso z 1 królika
- 3 wątróbki drobiowe lub królicze
- 15 dag słoniny
- 1-2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- bułka namoczona w mleku
- gałka muszkatołowa w proszku
- pieprz ziarnisty kolorowy
- ziele angielskie 3-4 szt
- liść laurowy 2 szt
- owoce jałowca suszone 3-4 szt
- przyprawa uniwersalna lub sól
- 2 jajka
- wiśnie drylowane z syropu lub kompotu ze słoika
- bułka tarta do wysmarowania formy
Mięso ugotować do miękkości z przyprawą uniwersalną,zielem angielskim,liściem laurowym,marchewką,pietruszką ,cebulą i selerem.Wątróbkę dorzucić pod koniec gotowania na 2 minuty.Mięso wyjąć przestudzić,obrać od kości i razem z warzywami ,wątróbką,namoczoną bułką ,kilkoma ziarnami pieprzu kolorowego i owocami jałowca i surową słoniną zmielić 2 razy.Gotową masę doprawić do smaku solą ,pieprzem,gałką muszkatołową ,dodać żółtka ,dokładnie wymieszać .Białka ubić na sztywno,dodać do masy ,wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.Blaszkę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą .Masę wylać na blaszkę posypać wiśniami ,powciskać je do środka,tak by były przykryte masą i piec ok 1 godz,20 min,( do momentu kiedy pasztet zacznie odchodzić od blaszki) w 180 st C .
Komentarze
Prześlij komentarz