''KARKÓWKA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I SOSEM POMIDOROWYM'' -idealnie krucha

Chyba najlepsza wersja ulubionego mięsa mięsożerców;lepszej nie jadłam! Można się zakochać w smaku od pierwszego kęsa.Mięso dosłownie rozpływa się w ustach,a sosik ma oryginalny posmak pieczarek i pomidorów.Przepis gości już na wielu blogach ,więc i ja zapraszam;Polecam na każdą okazję!

Składniki:

  • ok 1,5 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz kolorowy 
  • odrobina papryki chili w proszku
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
Składniki na sos pomidorowy:
  • 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego 
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki octu 
  • 3 łyżki cukru
  • ew.3 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroić w plastry oprószyć przyprawami i  marynować przez kilka godzin lub na noc w lodówce.Następnie podsmażyć mięso na oliwie po 2 minuty z każdej strony .Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki ,cebulę w półkrążki.W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry mięsa.Na nie położyć pieczarki i cebulę.Wierzch polać przygotowanym  sosem pomidorowym.Przykryć pokrywą i zapiekać ok 2 godz.w 180-200 st C.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty