wtorek, 18 kwietnia 2017

''SERNIK Z MALINAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ'' wg S.Anastazji

Sernik Anastazji zawsze się udaje.Ten robiłam po raz pierwszy;wyszedł bardzo delikatny ,aksamitny i rozpływający się w ustach.Przepis pochodzi z książki ''102 ciasta z owocami Siostry Anastazji ''Sera użyłam wiaderkowego plus kostkę twarogu .Maliny mogą być mrożone.Polecam!

Składniki na ciasto kruche:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3-4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche.Schłodzić.

Składniki na masę serową:
  • 1 i 1/4 kg sera zmielonego tłustego
  • 10 jaj
  • 25-30 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie w proszku bez cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać ser wymieszany z suchym budyniem i skórką z cytryny.Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.

Składniki na kruszonkę kokosową:

  • 12 dag cukru kryształu
  • 12 dag masła
  • 20 dag wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić .Schłodzić.

Dodatkowo :
  • 500 g malin
Przygotowanie do pieczenia:

Spód blaszki wyłożyć ciastem kruchym-rozprowadzić masę serową-rozłożyć maliny-wierzch posypać kruszonką kokosową.Piec ok 1 godz. w 180 st C



2 komentarze: