ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki na ok 6 porcji;
  • 6 plastrów karkówki wieprzowej
  • przyprawa do karkówki
  • musztarda sarepska
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • mąka pszenna do panierki
Mięso rozbić na cienkie kotlety.Z jednej strony oprószyć przyprawą ,drugą posmarować musztardą i posypać pieprzem.Kapustę poszatkować,obgotować do miękkości.Następnie odcedzić ,skropić sokiem z cytryny,przestudzić.Jabłko zetrzeć na grubych oczkach,1 cebulę posiekać -wymieszać z kapustą.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Gotowy farsz nakładać na kotlety od strony posmarowanej musztardą.Zwijać rolady.(można spiąć wykałaczkami) Obtaczać w mące i smażyć kilka minut z każdej strony. Do 1,5 szklanki wody,dodać 3 łyżeczki musztardy ;wymieszać .Roladki przełożyć do głębokiego rondla,posypać cebulą pokrojoną w pół krążki,zalać wodą z musztardą i dusić do momentu wyparowania wody.Podawać na ciepło lub na zimno np z sosem chrzanowym ,czosnkowym lub salsą warzywną...




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty