ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki na ok 6 porcji;
- 6 plastrów karkówki wieprzowej
- przyprawa do karkówki
- musztarda sarepska
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1 jabłko
- 2 cebule
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- mąka pszenna do panierki
Mięso rozbić na cienkie kotlety.Z jednej strony oprószyć przyprawą ,drugą posmarować musztardą i posypać pieprzem.Kapustę poszatkować,obgotować do miękkości.Następnie odcedzić ,skropić sokiem z cytryny,przestudzić.Jabłko zetrzeć na grubych oczkach,1 cebulę posiekać -wymieszać z kapustą.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Gotowy farsz nakładać na kotlety od strony posmarowanej musztardą.Zwijać rolady.(można spiąć wykałaczkami) Obtaczać w mące i smażyć kilka minut z każdej strony. Do 1,5 szklanki wody,dodać 3 łyżeczki musztardy ;wymieszać .Roladki przełożyć do głębokiego rondla,posypać cebulą pokrojoną w pół krążki,zalać wodą z musztardą i dusić do momentu wyparowania wody.Podawać na ciepło lub na zimno np z sosem chrzanowym ,czosnkowym lub salsą warzywną...
pysznie !
OdpowiedzUsuń