''CYNAMONOWE JABŁUSZKA W CIEŚCIE BISZKOPTOWYM''
Sezon na jabłka w pełni,więc czas na pyszności z jabłek.Moją propozycją na podwieczorek są jabłka w cieście biszkoptowym podpatrzone u Anastazji .Oryginalny przepis znalazłam w ''Wielkiej księdze specjałów Siostry Anastazji'' i zmieniłam go nieco po swojemu ,dodając cynamon i zmniejszając ilość cukru.Zapraszam na jabłkowy podwieczorek;
Składniki:
Składniki:
- 2 jabłka
- cynamon(w dowolnej ilości)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Jabłka obrać ,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w grubsze plastry.Następnie oprószyć cynamonem z obu stron.Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Ubić.Dodać mąkę przesianą z proszkiem,wymieszać lekko łyżką.Jabłka zanurzać w cieście,smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.A może upiec w piekarniku ?;takiej wersji jeszcze nie robiłam ,ale myślę ,że też byłaby udana...
moje ulubione danie z dzieciństwa
OdpowiedzUsuń