CEBULOWA ZUPA- KREM
Składniki :
- 6 dużych cebul
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek mięsa z kurczaka np małe udko
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- tymianek
- vegeta
Mięso zalać ok 3 l wody. Ugotować bulion,doprawiając przyprawami do smaku. Podczas gotowania dodać pokrojone warzywa oprócz cebuli. Bulionu powinno być ok 2l.
Cebulę pokroić w pół krążki i podusić, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru cebuli. Przestudzić i zmiksować blenderem wraz z odcedzonymi warzywami z bulonu. Przełożyć do garnka,dolewać stopniowo bulion ciągle mieszając zagotować.doprawić tymiankiem i szczypiorkiem wg uznania. Podawać na
gorąco z grzankami serowymi. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz