CEBULOWA ZUPA- KREM

 Składniki :

  • 6 dużych cebul
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek mięsa z kurczaka np małe udko 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypiorek 
  • tymianek 
  • vegeta
Mięso zalać ok 3 l wody. Ugotować bulion,doprawiając przyprawami do smaku. Podczas gotowania dodać pokrojone warzywa oprócz cebuli. Bulionu powinno być ok 2l.
Cebulę pokroić w pół krążki i podusić, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć do uzyskania złotego koloru cebuli. Przestudzić i zmiksować blenderem wraz z odcedzonymi warzywami z bulonu. Przełożyć do garnka,dolewać stopniowo bulion ciągle mieszając zagotować.doprawić tymiankiem i szczypiorkiem wg uznania. Podawać na 
gorąco z grzankami serowymi. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty