CIASTECZKA NA PIWIE

Składniki :

  • 2 szklanki mąki 
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru 
  • marmolada  lub powidła śliwkowe
Ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej. Masło zmiksować z cukrami i żółtkiem. Dodać mąkę i piwo. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto może być klejące, wiec oprószyć mąką, zawinąć w folię i schować do lodówki na 2 godz. lub na całą noc. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę ,podzielić na dwie części, każdą kolejno rozwałkować na grubość ok 1cm.Pokroić w pasy, następnie na niewielkie kwadraty. Na środku każdego nałożyć porcję marmolady i skleić do siebie dwa przeciwległe rogi. Ciasteczka poukładać na blaszce na papierze do pieczenia lub wysmarowanej blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180st na złoty kolor.
Gorące posypać cukrem pudrem.ciasteczka wychodzą delikatne i kruche
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty