PRASOKI

Przepis z serii smaki z dzieciństwa..u nas "prasoki", w innych częściach kraju "proziaki" lub jeszcze inaczej ale zawsze to te same:niepowtarzalne w smaku, wyjątkowe w zapachu placki na zsiadłym mleku, pieczone na gorącej blasze kuchni kaflowej ... Teraz trudno o takie warunki  więc sprawdziliśmy , że da się je upiec na suchej patelni! Polecam!

Składniki :

  • 2 op. zsiadłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 /2 łyżeczki soli
Z podanych składników wychodzi ok 14 sztuk średniej wielkości placków. 

Mąkę przesiać, posolić, dodać sodę i stopniowo dodawać mleko. Zagnieść jednolite miękkie ciasto, formując kulę.
Następnie uformować wałek z ciasta, kroić na plastry o grubości ok 2 cm, delikatnie rozwałkować. Przykryć ściereczką, pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Po ok 20 min rozgrzać patelnię teflonową bez tłuszczu, układać placki, piec na wolnym ogniu, przewracając kilka razy z każdej strony.  Placek sprawdzamy czy jest upieczony stukając w niego, nasłuchując pustego odgłosu z środka.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masłem, które się roztapia po rozsmarowaniu, serem białym i pomidorem... Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty