POMIDOROWA ZUPA - KREM z grzankami czosnkowymi
Składniki na 2 porcje :
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 porcja mięsa na bulion
- sól
- pieprz
- bazylia
- 2 kromki chleba
- masło
- 1 ząbek czosnku
Z mięsa ugotować bulion, doprawiając solą lub vegetą. Potrzebujemy ok 1 L bulionu.
Czosnek wycisnąć na patelnię. Podsmażyć na maśle ( 1 łyżka) doprawiając vegetą lub solą. Dodać pomidory, przesmażyć do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku. Następnie zmiksować blenderem, dodać do przecedzonego bulionu, doprawić ziołami.
Chleb posmarować masłem i wyciśniętym czosnkiem. Pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na patelni do momentu uzyskania chrupkości grzanek.
Zupę podawać na gorąco. Grzanki dodać na wyporcjowany talerz zupy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz