POMIDOROWA ZUPA - KREM z grzankami czosnkowymi

Składniki na 2 porcje :


  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 porcja mięsa na bulion
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

  • 2 kromki chleba
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
Z mięsa ugotować bulion, doprawiając solą lub vegetą. Potrzebujemy ok 1 L bulionu.
Czosnek wycisnąć na patelnię. Podsmażyć na maśle ( 1 łyżka) doprawiając vegetą lub solą. Dodać pomidory, przesmażyć do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku. Następnie zmiksować blenderem, dodać do przecedzonego bulionu, doprawić ziołami.
Chleb posmarować masłem i wyciśniętym czosnkiem. Pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na patelni do momentu uzyskania chrupkości grzanek.
Zupę podawać na gorąco. Grzanki dodać na wyporcjowany talerz zupy.
Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty