LODY TRUSKAWKOWO -ŚMIETANKOWE

Wieki nie robiłam domowych lodów ..przepis przerzucany był z zeszytu do zeszytu,z książki do książki i wreszcie się doczekał ponownego wykorzystania;) jedynym ich minusem jest długi czas oczekiwania na efekt końcowy,potrzeba wiele cierpliwości ale warto ,gdyż wiemy co jemy;bez konserwantów ,sztucznych barwników...może nawet i bez mleka-ja zastąpiłam mleko krowie mlekiem sojowym i nawet nie było czuć różnicy.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki cukru
Mleko i śmietankę zmiksować z cukrem.Po oziębieniu dodać zmiksowane truskawki i ponownie zmrozić.Po oziębieniu masę mocno zmiksować i ponownie schować do zamrażalnika.Po godzinie wyjąć i ponownie zmiksować.Zmrozić.(tak częste mieszanie lodów zminimalizuje powstawanie kryształków lodu)Gotowe lody wyjąć ok 20 min przed podaniem;gdyż lepiej się nakładają.Propozycja podania z polewą czekoladową.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty