CIASTO MARCHEWKOWE -BEZ MĄKI

Jedyne takie ciasto marchewkowe ,które zawsze wychodzi.Przepis wart wypróbowania,polecam na jesienne podwieczorki przy herbatce i kawie;)

 Składniki:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka utartej na grubych oczkach marchewki
  • 2 niepełne szklanki utartych orzechów
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka  otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Marchew wymieszać z orzechami,bułką tartą ,cynamonem,goździkami,skórka i sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia.Dodać do masy żółtkowej i razem wymieszać mikserem.Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Foremkę keksówkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać na nie ciasto i piec ok 30-35 min w 180 stopniach.Gotowe ciasto przestudzić ,posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną






Smaczna Jesień Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Komentarze

  1. Apetyczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszne ciasto! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiało pachnieć fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty