środa, 26 listopada 2014

CIASTO MARCHEWKOWE -BEZ MĄKI

Jedyne takie ciasto marchewkowe ,które zawsze wychodzi.Przepis wart wypróbowania,polecam na jesienne podwieczorki przy herbatce i kawie;)

 Składniki:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka utartej na grubych oczkach marchewki
  • 2 niepełne szklanki utartych orzechów
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka  otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Marchew wymieszać z orzechami,bułką tartą ,cynamonem,goździkami,skórka i sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia.Dodać do masy żółtkowej i razem wymieszać mikserem.Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Foremkę keksówkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać na nie ciasto i piec ok 30-35 min w 180 stopniach.Gotowe ciasto przestudzić ,posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną






Smaczna Jesień Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

3 komentarze:

  1. jakie pyszne ciasto! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało pachnieć fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń