''LEON '' WG ANASTAZJI
Ciasto z tych bardziej wymagających,pochłania troszkę czasu lecz efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy.Najlepiej upiec i przełożyć go dzień przed skonsumowaniem ,wtedy nasiąknie , jest bardziej wilgotne i konkretne w smaku.Polecam na małe i duże okazje;)
Składniki na placek miodowy:
- Upiec jasny biszkopt
 
Składniki na placek miodowy:
- 30 dag mąki
 - 15 dag margaryny
 - 2 łyżki miodu sztucznego
 - 1 łyżeczka sody
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
 - 10 dag cukru
 - 1 jajko
 
Krem:
- 10 dag cukru pudru
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - cukier waniliowy
 - 1 margaryna
 - 1/2 l mleka
 
Krem z jabłek:
- 1 kg jabłek
 - 1 szklanka cukru
 - 1 galaretka czerwona
 - 1 galaretka żółta
 
- Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.upiec w temp.160-180 stopni ok 20 min.
 - Z mleka ,cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Dodać stopniowo ostudzony budyń.Krem podzielić na 4 części.
 - Obrane jabłka zetrzeć ,przesmażyć do miękkości.Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Usmażone jabłka podzielić na 2 części.Dodać galaretki.
 
Przełożenie placka:
placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z czerwoną galaretką-krem budyniowy( posmarowany od spodu na biszkopcie)-biszkopt -krem budyniowy-krem z jabłek z żółtą galaretką-krem budyniowy(posmarowany od spodu placka miodowego)-placek miodowy-polewa


Ile warstw! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M