sobota, 15 listopada 2014

PIERNIK ŚWIĄTECZNY NA DROŻDŻACH

Ciasto piernik chyba każdemu kojarzy się ze świętami ...pozwoliłam sobie na odrobinę świątecznej atmosfery już w listopadzie; wystarczył mi zapach pieczonego ciasta  roznoszący się po całym domu;) Przepis ten jest prosty i ciasto na pewno się uda;)Polecam

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 op przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 dag drożdży
  • rodzynki
  • powidła śliwkowe
Margarynę utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru,dodawać po 1 żółtku i w niewielkich ilościach śmietanę oraz przyprawy.Z wody (ok 0,5 szkl ) i cukru przygotować karmel,dodać miód,lekko przestudzić  i dodać do masy piernikowej.Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mąkę,sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody oraz drożdże rozpuszczone z 2 łyżeczkami cukru.Na końcu dodać ubitą pianę z białek i rodzynki .Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 40 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto przestudzić ,przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi,posypać cukrem pudrem.







1 komentarz: