PIERNIK ŚWIĄTECZNY NA DROŻDŻACH
Ciasto piernik chyba każdemu kojarzy się ze świętami ...pozwoliłam sobie na odrobinę świątecznej atmosfery już w listopadzie; wystarczył mi zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu;) Przepis ten jest prosty i ciasto na pewno się uda;)Polecam
Składniki:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany
- 0,5 szklanki miodu
- 1 op przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 dag drożdży
- rodzynki
- powidła śliwkowe
Margarynę utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru,dodawać po 1 żółtku i w niewielkich ilościach śmietanę oraz przyprawy.Z wody (ok 0,5 szkl ) i cukru przygotować karmel,dodać miód,lekko przestudzić i dodać do masy piernikowej.Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mąkę,sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody oraz drożdże rozpuszczone z 2 łyżeczkami cukru.Na końcu dodać ubitą pianę z białek i rodzynki .Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 40 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto przestudzić ,przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi,posypać cukrem pudrem.
Od razu zrobiło się świątecznie! :)
OdpowiedzUsuń