poniedziałek, 25 maja 2015

''CYCEK TEŚCIOWEJ '' WG ANASTAZJI

Ciasto o kontrowersyjnej nazwie i wyglądzie ;) ,lecz w rzeczywistości nie ma sobie  nic do zarzucenia , bo jego smak sprawia ,że ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka;)  nie zdążyłam zrobić zdjęć ...  ;)  Z racji ,że jest autorstwa Anastazji uda się każdemu! polecam!

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Ubić na puszysta masę.Dodać mąkę wymieszana z proszkiem i kakao i lekko wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia o rozm.25/36 cm.piec ok 30-40 min w 170-180 st.Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.


Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier-ubić.Dodać pozostałe składniki ;lekko wymieszać .Wyłożyć na blaszkę o tych samych rozmiarach.Piec ok 30-40 min w 170-180 st.

Masa;
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać do mleka,zagotować o odstawić na 30 min.Powstały ser odcedzić przez gęste sito.
Margarynę utrzeć z cukrem.Stopniowo dodawać uzyskany ser.
Do gotowej masy można dodać pokrojoną w kostkę galaretkę,owoce,bakalie lub czekoladę...

Dodatkowo;
  • 1 duże  op .okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki żółte
  • rodzynki
Przełożenie placka:
biszkopt ciemny-masa-ciasto makowo-kokosowe-masa-biszkopt ciemny-cienko masy-biszkopty-na każdy biszkopt 1 rodzynka-tężejąca galaretka





Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz