piątek, 15 lipca 2016

''PATISONY MARYNOWANE''

Patisony marynowane są fajną przystawką,zakąską lub dodatkiem do dań mięsnych.
Przepis pochodzi  z książki ''Przetwory Siostry Anastazji ''

Składniki :

  • młode patisony
  • koper
  • czosnek
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • ćwiartka cebuli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 marchewka pokrojona w plastry
Patisony oczyścić ,większe przekroić i ułożyć w słoikach.Do każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru.Przygotować zalewę z podanych składników.Gorącą zalać patisony ,zakręcić szczelnie i pasteryzować jeszcze 5 minut.

A z PATISONA polecam pyszną potrawkę w śmietanie :
patison w śmietanie






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz