piątek, 8 sierpnia 2014

PATISON W ŚMIETANIE

Uwielbiam patisona w tej  postaci .Powrót do dawnych smaków ...wieki nie jadłam tej potrawy ,a teraz wprowadzam do menu mojej rodzince;) Następnym razem podam przepis na smażonego w panierce oraz w potrawce...Najlepsze są te młode patisony z miękką skórką ,której nie trzeba obierać.Patison kusi swoim finezyjnym wyglądem ,ale warto podkreślić jego walory zdrowotne,gdyż jest to lekkostrawne i dietetyczne warzywo.100 g to zaledwie 17 kcal.Doskonałe dla osób dbających o linię jak i dla ''nadciśnieniowców''.Zachęcam do wypróbowania również z uwagi  na cenne wartości odżywcze i witaminy jakie zawiera:min wit. B1, B2, C oraz fosfor,wapń ,żelazo,magnez i karoten.



Składniki dla 1-2 osób:

  • 1 średniej wielkości patison 
  • 1 cebula
  • sól lub kucharek
  • pieprz
  • 3 -4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
Patisona myjemy ,kroimy w  półplasterki średniej grubości.Cebulę obieramy,kroimy w pół krążki.Wszystko przekładamy do rondelka ,doprawiamy i razem dusimy do miękkości z łyżką masła , podlewając wodą .Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i dusimy kilka chwil .(można wcześniej uzupełnić wyparowaną wodę ;wtedy sosu śmietanowego będzie więcej)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz