''LEON '' WG ANASTAZJI
Ciasto z tych bardziej wymagających,pochłania troszkę czasu lecz efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy.Najlepiej upiec i przełożyć go dzień przed skonsumowaniem ,wtedy nasiąknie , jest bardziej wilgotne i konkretne w smaku.Polecam na małe i duże okazje;)
Składniki na placek miodowy:
- Upiec jasny biszkopt
Składniki na placek miodowy:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru
- 1 jajko
Krem:
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 1/2 l mleka
Krem z jabłek:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka czerwona
- 1 galaretka żółta
- Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.upiec w temp.160-180 stopni ok 20 min.
- Z mleka ,cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Dodać stopniowo ostudzony budyń.Krem podzielić na 4 części.
- Obrane jabłka zetrzeć ,przesmażyć do miękkości.Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Usmażone jabłka podzielić na 2 części.Dodać galaretki.
Przełożenie placka:
placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z czerwoną galaretką-krem budyniowy( posmarowany od spodu na biszkopcie)-biszkopt -krem budyniowy-krem z jabłek z żółtą galaretką-krem budyniowy(posmarowany od spodu placka miodowego)-placek miodowy-polewa
Ile warstw! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M