NAJŁATWIEJSZA SZARLOTKA NA CYTRYNOWYM SPODZIE
Sezon na ciasta z jabłkami w pełni ,więc szarlotka często gości na naszym stole.Najłatwiejszy przepis na aromatyczny jabłecznik z nutą cytryny.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklnki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cukier
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach,przesmażyć z dodatkiem masła i cukru ( ilość cukru w zależności jakie są kwaśne) oraz cynamonu.Margarynę utrzeć z cukrami,dodać żółtka,następnie całe jajko ,śmietanę,skórkę z cytryny.Na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części,w tym jedną mniejszą.Większą częścią wyłożyć nasmarowaną blaszkę,na ciasto wyłożyć przesmażone ,przestudzone jabłka.Na wierzch układać paseczki z pozostałego ciasta tworząc kratę.Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam taką szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńMnie tak ciasto nie wyrosło,ale upiekę jeszcze nie jeden raz ,bo jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń