czwartek, 21 sierpnia 2014

NUTELLA ZE ŚLIWEK

Ze śliwek proponuję zrobić pyszny krem a' la nutella ,który idealnie sprawdza się w zimowe popołudnia i  wieczory do kanapek,naleśników ,gofrów i wszelkich pyszności...Kiedy pierwszy raz spróbowałam taką nutellę koniecznie chciałam mieć ją w swojej spiżarce.I tak kolejny już rok robię kilka słoiczków dla dzieci,które ją uwielbiają ,a przy tym jest zdrowsza od tej prawdziwej kupowanej w sklepie;) Polecam.

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 70 dag cukru
  • 3 -4 czubate łyżki kakao
Śliwki myjemy,usuwamy pestki,mielimy przez maszynkę.Przekładamy do garnka z grubym dnem,dodajemy cukier smażymy ok 3 godziny od czasu do czasu mieszając.Następnie dodajemy kakao ,mieszamy i smażymy jeszcze ok 20 min. do zgęstnienia.Gdy masa będzie miała kremową konsystencję przekładamy gorącą do wyparzonych słoiczków,zakręcamy .Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.





5 komentarzy:

  1. Zabieram się za taką śliwkową nutellę, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się do nutelli śliwkowej co roku i jakoś nic z tego nie wychodzi. Warto zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  3. jak najbardziej warto pokusić się o jej zrobienie,ja na przykład wolę taką od tej kupowanej ;) Ma oryginalny czekoladowy zapach a smak nie ma sobie równych;) ...

    OdpowiedzUsuń
  4. ile wychodzi słoików i jakiej pojemności z tej porcji ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie wyszło 5 czasem 6 słoiczków 300 ml

    OdpowiedzUsuń