POWIDŁA ŚLIWKOWE
Nie ma to jak domowej roboty powidła.Najlepiej nadają się do ich zrobienia śliwki ''węgierki'' .Śliwki warto jeść również na surowo ;są bogatym źródłem witamin :A,z grupy B ,E oraz wiele składników mineralnych jak magnez ,potas,żelazo ,wapń,fosfor.Co warto wiedzieć ;śliwki poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie,dzięki zawartym w nich pektynom.Zapobiegają zaparciom i mają działanie antynowotworowe (jelita grubego).A nawet poprawiają samopoczucie i wpływają korzystnie na układ nerwowy.Mają działanie antyoksydacyjne.Czyli śliwki to samo zdrowie!Dziś polecam powidła -idealne do wypieków,kanapek,gofrów czy naleśników.Następnym razem zapraszam na nutellę ze śliwek i powidła z przyprawą do piernika...
Składniki:
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
Komentarze
Prześlij komentarz