PATISON W ŚMIETANIE
Uwielbiam patisona w tej postaci .Powrót do dawnych smaków ...wieki nie jadłam tej potrawy ,a teraz wprowadzam do menu mojej rodzince;) Następnym razem podam przepis na smażonego w panierce oraz w potrawce...Najlepsze są te młode patisony z miękką skórką ,której nie trzeba obierać.Patison kusi swoim finezyjnym wyglądem ,ale warto podkreślić jego walory zdrowotne,gdyż jest to lekkostrawne i dietetyczne warzywo.100 g to zaledwie 17 kcal.Doskonałe dla osób dbających o linię jak i dla ''nadciśnieniowców''.Zachęcam do wypróbowania również z uwagi na cenne wartości odżywcze i witaminy jakie zawiera:min wit. B1, B2, C oraz fosfor,wapń ,żelazo,magnez i karoten.
Składniki dla 1-2 osób:
Składniki dla 1-2 osób:
- 1 średniej wielkości patison
- 1 cebula
- sól lub kucharek
- pieprz
- 3 -4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
Komentarze
Prześlij komentarz