wtorek, 11 listopada 2014

NAJŁATWIEJSZA SZARLOTKA NA CYTRYNOWYM SPODZIE

Sezon na ciasta z jabłkami w pełni ,więc szarlotka często gości na naszym stole.Najłatwiejszy przepis na aromatyczny jabłecznik z nutą cytryny.                        


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklnki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka masła
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach,przesmażyć z dodatkiem masła i cukru ( ilość cukru w zależności jakie są kwaśne) oraz cynamonu.Margarynę utrzeć z cukrami,dodać żółtka,następnie całe jajko ,śmietanę,skórkę z cytryny.Na końcu przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części,w tym jedną mniejszą.Większą częścią wyłożyć nasmarowaną blaszkę,na ciasto wyłożyć przesmażone ,przestudzone jabłka.Na wierzch układać paseczki z pozostałego ciasta tworząc kratę.Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Mnie tak ciasto nie wyrosło,ale upiekę jeszcze nie jeden raz ,bo jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń