wtorek, 10 lutego 2015

AMONIACZKI

Ciasteczka te dzięki amoniakowi  są   kruche i idealnie pulchne .Długo zachowują świeżość ;można je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoju.Przypominają czasy dzieciństwa...

Składniki:

  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce ok pół godziny.Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek.Smarować białkiem i posypać grubym cukrem.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut do zrumienienia ciasteczek .


2 komentarze:

  1. Uwielbiam amoniaczki :) zafascynowane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię z dwóch powodów. Szybko się robi i wszystkim smakują :)

    OdpowiedzUsuń