CZEKOLADOWY JABŁECZNIK
Przepis sklecony z dwóch różnych źródeł;) Początkowo znaleziony w jakiejś marnej gazetce z przepisami ( marnej bo wylądowała w koszu ,po tym jak ciasto się nie udało! ) Przepis stał się tylko inspiracją i zabrałam się za kombinowanie ;)
Ciasto podpatrzone od niezawodnej Anastazji z dodatkiem kakao z mojej strony i wyszło tak jak chciałam;) masa jabłkowa -to ta najłatwiejsza ;z galaretką ; i tak powstało bardzo fajne ciacho do kawy;) Ciasto jest mięciutkie,lekko wilgotne i łatwo się kroi ,charakteru dodaje mu kwaskowaty smak jabłek...
Składniki na ciasto :
Ciasto podpatrzone od niezawodnej Anastazji z dodatkiem kakao z mojej strony i wyszło tak jak chciałam;) masa jabłkowa -to ta najłatwiejsza ;z galaretką ; i tak powstało bardzo fajne ciacho do kawy;) Ciasto jest mięciutkie,lekko wilgotne i łatwo się kroi ,charakteru dodaje mu kwaskowaty smak jabłek...
Składniki na ciasto :
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 20 dag margaryny
 - 25 dag cukru
 - 6 żółtek
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki amoniaku
 - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
 - 2 łyżki kakao
 
Składniki na masę jabłkową:
- 10 jabłek
 - 1 galaretka żółta
 - 4-5 łyżek cukru
 
Na stolnicę wysypać mąkę,zmieszać z proszkiem i amoniakiem.Dodać margarynę ,posiekać nożem.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do mąki.Następnie dodać śmietanę i  zarobić ciasto.Podzielić je na 3 części .Każdą rozwałkować na wymiar blaszki i wyłożyć na blaszkę.Piec osobno ok 15 -20 min w temp.180-200 stopni.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce.Przesmażyć z cukrem.Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Przestudzić.
Upieczone,wystudzone placki przełożyć masą jabłkową.Wierzch polać polewą
Polewa czekoladowa:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html
Polewa czekoladowa:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html





Fajne ciacho lubię takie proste gdzie mozna wziąść kawałek do ręki i po prostu zjeść z herbatką :)
OdpowiedzUsuńjakie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń