piątek, 6 lutego 2015

BOGRACZ Z KLUSKAMI LANYMI Z PIETRUSZKĄ

Bogracz to popularne danie jednogarnkowe .Niewiele składników tworzy naprawdę wyjątkowe danie,które sprawdza się na różnorodnych imprezach okolicznościowych jak i na codziennym obiedzie.Można podawać je z różnymi rodzajami klusek.Ja wybrałam kluski lane a do ciasta dodałam natkę pietruszki ,która nadała im piękny kolor i dodała elegancji na talerzu;)


Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz biały
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka natki pietruszki
Mięso pokroić w paseczki,oprószyć przyprawami i podsmażyć.Dodać 1 cebulę pokrojona w kostkę ,przesmażyć razem z mięsem,następnie podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.Pieczarki pokroić w półplasterki ,cebulę w kostkę i odrobinę vegety i razem przesmażyć na 1 łyżce masła.
Z jajek i mąki rozmieszać ciasto na kluski lane .Dodać szczyptę soli i natkę.Konsystencja ciasta powinna być lejąca ,lecz niezbyt rzadka.Do  osolonej ,wrzącej wody wlewać łyżką porcjami ciasto, ugotować kluski,odcedzić.
Mięso,pieczarki i kluski połączyć razem dodać wodę lub bulion,zaprawić koncentratem pomidorowym.Doprawić do smaku na ostro.Można również zagęścić mąką ze śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz