czwartek, 26 lutego 2015

CZEKOLADOWY JABŁECZNIK

Przepis sklecony z dwóch różnych źródeł;) Początkowo znaleziony w jakiejś marnej gazetce z przepisami ( marnej bo wylądowała w koszu ,po tym jak ciasto się nie udało! ) Przepis stał się tylko inspiracją i zabrałam się za kombinowanie ;)
 Ciasto podpatrzone od niezawodnej Anastazji z dodatkiem kakao z mojej strony i wyszło tak jak chciałam;) masa jabłkowa -to ta najłatwiejsza ;z galaretką ; i tak powstało bardzo fajne ciacho do kawy;) Ciasto jest mięciutkie,lekko wilgotne i łatwo się kroi ,charakteru dodaje mu kwaskowaty smak jabłek...

Składniki na ciasto :

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 25 dag cukru 
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową:
  • 10 jabłek
  • 1 galaretka żółta
  • 4-5 łyżek cukru
Na stolnicę wysypać mąkę,zmieszać z proszkiem i amoniakiem.Dodać margarynę ,posiekać nożem.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do mąki.Następnie dodać śmietanę i  zarobić ciasto.Podzielić je na 3 części .Każdą rozwałkować na wymiar blaszki i wyłożyć na blaszkę.Piec osobno ok 15 -20 min w temp.180-200 stopni.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce.Przesmażyć z cukrem.Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Przestudzić.
Upieczone,wystudzone placki przełożyć masą jabłkową.Wierzch polać polewą

Polewa czekoladowa:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html









3 komentarze:

  1. Fajne ciacho lubię takie proste gdzie mozna wziąść kawałek do ręki i po prostu zjeść z herbatką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń