piątek, 22 sierpnia 2014

PIERNIKOWE POWIDŁA

Powidła z przyprawą do piernika: rewelacyjnie pachną i smakują... z pewnością sprawdzą się do wypieków.Robiłam pierwszy raz z ciekawości ; myślę ,że warte polecenia .

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • 80 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 op przyprawy do piernika
Śliwki myjemy ,usuwamy pestki.Przekładamy do dużego garnka z głębokim dnem.Smażymy ok 3 godziny,na bardzo małym ogniu,często mieszając,by nie przywarły do dna.Dosypujemy cukier.Po rozpuszczeniu  dosypujemy kakao i przyprawę do piernika.Smażymy do zgęstnienia jeszcze kilkanaście minut.Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków,zakręcamy.Odwracamy do góry dnem ,pozostawiamy  do wystygnięcia.



2 komentarze:

  1. Powidła śliwkowe należą do moich ukochanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem robię z przyprawami do piernika i czekoladą. Dzięki za pomysł :-) pozdrawiam knifeandspoon

    OdpowiedzUsuń