sobota, 30 sierpnia 2014

POTRAWKA Z PATISONA

Kolejna odsłona pysznego patisona w roli głównej;w postaci potrawki ,podany z kiełbaską staje się pysznym pożywnym posiłkiem;) polecam


Składniki dla 2 osób:

  • 1 średni patison 
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • świeża lub suszona bazylia
  • chili mielone 
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach,cebulę pokroić w pół krążki ;razem poddusić na maśle.Dodać kolejno pokrojoną w paski paprykę i patisona pokrojonego w pół plasterki (gdy ma białą ,twardą skórkę należy go obrać).Doprawić do smaku przyprawami ;chili dodajemy na końcu małej łyżeczki-odrobinę.Podsmażamy wszystko razem ( można podlać wodą) ,następnie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę.Dusimy do miękkości warzyw.Na końcu dodajemy bazylię.Podajemy na gorąco np z kiełbaską smażoną .




1 komentarz:

  1. mmmm... z takim przepisem zapowiada się piękna sobota! pycha!

    OdpowiedzUsuń