czwartek, 10 kwietnia 2014

''SURÓWKA Z PORA DO OBIADU''


Pyszna sprawdzona surówka obiadowa,dla miłośników świeżego pora i witamin.Pasuje do każdego rodzaju dań mięsnych.
Składniki dla 4 osób:
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
Pora kroimy w pół krążki ,marchew i jabłko Ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wszystko mieszamy z majonezem i śmietaną.



Smak i aromat, to nie jedyne walory, jakie por ma nam do zaoferowania. Ma on bowiem również dużą wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem witaminy A, wpływającej na wygląd naszej skóry, witaminy E, okrzykniętej witaminą młodości, a także witaminy C i B6. Zawiera ponadto takie sole mineralne, jak: potas, wapno, magnez, fosfor i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Dobrze wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.

3 komentarze:

  1. Też taką robię, jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna jest taka surówka, też ja robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skosztowałam ,ale nie do obiadu,a do kolacji i ciekawostka :też była pyszna.

    OdpowiedzUsuń