pomysł na... babeczki śmietankowe
Najlepsze babeczki domowej roboty jakie jadłam .Polecam dla wielbicieli słodkości ,do popołudniowej kawy czy na niedzielne spotkania ,bo każda okazja jest dobra by zjeść babeczkę;) Od siebie dodałam opcję nałożenia na masę budyniową odrobinę dżemu z czarnej porzeczki,myślę że to był dobry pomysł;)
Składniki na ciasto:
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 30 dag mąki
- sól ;szczypta
- 3 żółtka
- 8 dag cukru pudru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z mąką ziemniaczaną.Zagotować mleko z cukrem waniliowym i wlewać powoli do żółtek,ciągle mieszając.Ubijać masę na parze ,aż zgęstnieje.Babeczki napełnić ostudzoną masą,przykryć krążkami ciasta i zlepić brzegi.Piec ok 25 min w 200C. Dowolnie udekorować,najlepsze są zaraz po wyciągnięciu z pieca...
wyglądają ponętnie chyba na te zimne Zośki itd sobie zafunduję :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne te babeczki, zwłaszcza z bzem w tle :)
OdpowiedzUsuń