zupa fasolowa
Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html
Składniki:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html
Składniki:
- ok 20 dag fasoli białej
- boczek wędzony 15 dag
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- śmietana 18%
- zioła prowansalskie
- pieprz
- bulion warzywny
- sól
- pieprz ziołowy
- natka pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz