zapiekanki z bułki

Kolejny przepis z serii ''smaki z dzieciństwa'' .Takie zapiekanki robiła moja mama na kolację ,super się sprawdzały bo znikały w mgnieniu oka;) Oryginalne i zarazem zdrowe ,sprytnie ukryta wątróbka dostarczy nam wiele witamin i żelaza,zaskoczy smakiem i sprawi że ją  polubimy na nowo;)polecam

Składniki dla 3-4 osób:
  • 5-6 bułek kajzerek lub małych okrągłych
  • ok 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 cebuli
  • ok 30 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • vegeta
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Bułki przekroić na pół ,wydrążyć środki.Wątróbkę oczyścić ,pokroić w kosteczkę.Cebulę również pokroić w kostkę.Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,dodać wątróbkę,podsmażyć krótko,następnie dusić pod przykryciem.Przyprawić na końcu vegetką i pieprzem.Pieczarki oczyścić pokroić w pół plasterki ,podsmażyć na maśle.Ser zetrzeć na grubych oczkach.Bułki ułożyć na blaszce,nałożyć wątróbkę,pieczarki i ser.Zapiekać ok 6-8 min w 180C .Wierzch można posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty